Японія скасувала гуманітарні науки. Чому це важливо?

        У червні цього року в Японії відбулася подія, що залишилася майже непоміченою на тлі новин про скорочення японської економіки. Міністр освіти Хакубун Шимомура надіслав у 86 державних університетів Японії листа, в якому закликав їх зосередитися на галузях знань, що «краще відповідають потребам суспільства», тобто скоротити або й навіть скасувати навчальні програми з гуманітарних і соціальних наук.
Кращі університети країни – Токійський і Кіотський – відмовилися підкорятися постанові, проте видання Times Higher Education повідомляє, що 17 вишів оголосили про закриття гуманітарних програм, а ще дев’ять погодилися їх скоротити; університети не готуватимуть юристів, економістів, політологів, соціологів та інших фахівців-гуманітаріїв.
Це приголомшливе та дуже важливе зміщення в системі освіти, особливо якщо зважати на те, що Японія – третя за розміром економіка планети і країна з традиційно сильною системою освіти. Чим може обернутися така зміна для Японії, пояснює викладач університету Стоуні-Брук, Ной Сміт.
Скасування соціальних наук – це сигнал про зміну економічної політики: країна повертається до індустріальної економіки, і це не дуже добре, зазначає Сміт. Виробництво було драйвером зростання японської економіки в 1960-1970-х, але коли країни багатіють, вони починають більше спиратися на сферу послуг. Фінанси, консалтинг, маркетинг, страхування – всі вони не створюють товарів, зате допомагають більш ефективно організувати виробництво.
 http://www.osvita.org.ua/news/78396.html

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Про актуальність запровадження STEM-навчання в Україні