Ігор Лікарчук: Децентралізація передбачає самостійність

      Директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук переконаний, що децентралізація освіти – це не лише фінанси та мережа, це нова організація навчального процесу. Про це він сказав під час інтерв’ю Громадському радіо.
Вітаю всіх, ви слухаєте "Територію", програму про права і владу місцевих громад. При мікрофоні – авторка та ведуча Ірина Соломко. Сьогодні у нас в гостях Ігор Лікарчук – директор Українського центру оцінювання якості освіти.

Ірина Соломко:
 Дуже багато побоювань у людей викликають зміни в системі освіти, які ми очікуємо разом з процесом децентралізацією. Чи варто їх боятися?

Ігор Лікарчук:
 Я вважаю, що до децентралізації управління освітою ми занадто довго йшли і занадто багато втратили часу. Якщо ми говоримо саме про систему освіти, то вона найменш реформована. В ній відбулись найменші зміни, порівнюючи з часів СРСР.

З’явились нові заклади освіти, щось ще. Але система управління, яка була максимально централізованою та забюрократизованою, вона у нас практично не змінилась. Це запізнення майже на 20 років привело до того, що у нас освіта є вкрай неефективною.

Якщо ці зміни не відбудуться, то про якісь перспективи освіти на території сіл і селищ нам говорити не можна. Потрібно починати. Але це болісний процес.

Ірина Соломко:
 Для людей вкрай важливо, щоб на території громади залишилась школа.

Ігор Лікарчук:
 Мені за моє життя доводилось брати участь в багатьох зібраннях територіальних громад, на яких вирішувалось питання про існування тієї чи іншої школи.

Є дві точки зору. Одна – коли починаєш доказувати, що вашій школі не можливо привести кваліфікованого вчителя іноземної мови, інформатики, навіть фізики, бо годин нема, немає за що платити зарплату. Велика кількість людей каже, що якось же ми жили до того – і наші діти проживуть. Є друга група, яка налаштована абсолютно радикально. Створіть нам умови.

Ірина Соломко:
 Умови чого?

Ігор Лікарчук:
 Умови, щоб наші діти могли кудись їздити. Питання дуже непросте.

Читати інтерв'ю  повністю   -      http://osvita.ua/school/manage/46634/

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Про актуальність запровадження STEM-навчання в Україні